Groot succes voor Italiaans eten en wijn op Bellavita Expo Amsterdam 2020

a01266fbf7252d56d9811e44976261635066a308.jpg

Een groot succes en positieve reacties kenmerken de vijfde editie van Bellavita Expo Amsterdam . Bellavita Expo is de grootste vakbeurs op gebied van Italiaans eten en drinken in Nederland, gehouden in de Amsterdam RAI in samenwerking met Italië’s de belangrijkste vakbeurzen Vinitaly en Cibus .

Het evenement vondt plaats van 13 tot 15 januari 2020 in co-locatie met Horecava, meer dan 100 Italiaanse merken namen deel aan de vakbeurs met o.a. producenten van authentieke producten en iconische Italiaanse merken . Voor de eerste keer opende het evenement zijn deuren ook voor 15 Spaanse bedrijven dankzij de samenwerking met Ibérica Expo , hierdoor krijgen 70,000 kopers en professionals uit de sector de kans om een breed mediterraans aanbod te ontdekken.

Onder het brede aanbod van producten vielen deze producten het meest op: pizza’s en bakkerijproducten gemaakt van de beste bloem, gevulde pasta, rijst & hazelnoten van Piedmont, Parma ham, Toscaanse finocchiona, mozzarella fiordilatte uit Campania, gepelde tomaten in zeewater, biologische Parmesaanse kaas, Prosecco DOC, wijnen uit de beste wijngaarden zoals, Sangiovese, Nebbiolo, Vermentino & Montepulciano. Verder, Bonarda van Oltrepò Pavese, Easter colomba met Bronte pistachio creme, pannetone in pot, filets van tonijn in biologische extra-vergine olijf olie, balsamico azijn van Modena, maar ook Andalusische olijven & oliën, chorizo en Catalaanse Cava.

Bellavita Expo Amsterdam begon met de Marchio Ospitalità Italiana 2020 ceremonie in samenwerking met de Italiaanse kamer van koophandel voor Nederland . De ceremonie reikte prijzen en certificaten uit aan meer dan 50 authentieke Italiaanse restaurants in Nederland tijdens een event toegangbaar voor de pers.

Het masterclass programma werd gekenmerkt door de moderne twist die gegeven werd aan de typische Italiaanse keuken met een meer open blik op de mediterraanse keuken.

Op de 1e dag van het evenement organiseerde de Bellavita Food & Wine Academy een masterclass genaamd ‘’Organic native: Some of Italy’s best wine with food pairing’’, onder leiding van Kevin Gagnon en in samenwerking met Vinitaly. Kevin Gagnon, een WSET expert en Vinitaly wijn ambassadeur, presenteerde zes Italiaanse biologische wijnen (rood, wit en bruizend) die passen bij internationale hapjes, deze hapjes waren gemaakt door vaste chef-kok Nicoletta Tavella , eigenaar van La Cucina del Sole, de grootste Italiaanse kookschool in Nederland.

De 2e dag van het evenement was toegewijd aan Bellavita Labs, dit zijn verschillende cursusssen over de innovaties in Italiaans en mediterrraans eten & wijn gegeven door belangrijke figuren uit de industrie. Bezoekers waren ook zeer geïnterreseerd in het Pasta making Lab, Olive Oil Lab, Vegan Lab en ook het Wine & Food pairing Lab waar onder leiding van wijn expert Janna Meppelink drie klassieke Italiaanse wijnen gecombineerd werden met simpele maar lekkere gerechten.

Bellavita heeft zijn samenwerking met de Italiaanse federatie van chef-koks in Nederland ook vernieuwd. Meer dan 40 leden van de associatie hebben hun expertise verleend aan dit jaars evenement. Onder meer Mario Loina , chef-kok van het vijfsterrenhotel Hyatt Regency in Amsterdam en Giovanni D’Appice wisselden elkaar af op het podium. Giovanni D’Apice presenteerde drie recepten van zijn nieuwste boek ‘’Risotto’’. Ook aanwezig was de ‘’boeren-chef’’ Peppe Zullo die het Vegan Lab leidde en een masterclass gaf over de gezondheidsvoordelen van de Italiaanse keuken.

Verder, was de Bellavita Pizza Academy een groot succes, waar gasten voor drie dagen de geheimen leerden van authentieke Italiaanse pizzas, de Bellavita Pizzza Academy was in samenwerking met prijswinnende pizza meester Marco Fuso .

Het evenement bereikte zijn hoogtepunt wederom met de iconische Bellavita Awards , waar de beste producten van de vakbeurs erkenning krijgen, gebaseerd op de beoordeling van 200 juryleden die belangrijk zijn in de eet & drink branche. De wijnwereld had geweldige resultaten, met de ‘’Imperfetto’’ Sangiovese Superiore van Amaracmand die de eerste prijs won in de ‘’Beverage’’ categorie en de Nebbiolo d’Alba van Dogliani die de ‘’Best Brand Identity’’ prijs ontving. Verder, ontving de Catalaanse ‘’lura’’ wijn van Atavus Priorat de Iberica prijs voor het beste Spaanse product en won Cinque Sensi de eerste prijs in de ‘’Food category’’ met hun product ‘’La Giardiniera di Morgan’’. Het meest innovatieve product en ‘’Chefs’ Choice’’ ging naar Novafood met hun chocolade met peperone crusco en naar Subissati met hun salami Morellino di Scansano. De laatste prijs die uitgereikt werdt was de ‘’Taste Good Award’’ en ging naar de koffie ‘’Europa’’ smaak van Hardy Caffè.

Bellavita Expo Amsterdam is één van de acht vakbeurzen die elk jaar georganiseerd worden door Bellavita. Volgende steden: Toronto, Hamburg, Warschau, Chicago, Mexico-stad, Bangkok en Londen.